ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU „TESLA I MI- PRIMJENA EUROPSKIH PRAKSI U DIGITALIZACIJI LOKALNE UPRAVE“

Povodom obilježavanja 164.  obljetnice rođenja Nikole Tesle gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević danas je u svom uredu organizirao Okrugli stol na temu „Tesla i mi – Primjena europskih praksi u digitalizaciji lokalne uprave“ .

Okruglom stolu uz gradonačelnika  prisustvovali su dr. sc. Vitomir Tafra, znanstveni savjetnik za cjeloživotno  obrazovanje, dr.sc. Branko Pavlović, urednik stručnog časopisa „Suvremena trgovina“, dr.sc. Ivica Katavić,  dekan Europske poslovne  škole Zagreb,  Fran Poštenjak – poslovni savjetnik  Arbo Smart, tvrtke za upravljanje zelenom infrastrukturom, Goran Ranogajec,  Callidus grupa d.o.o., Damjan Budisavljević, inovator  te  Milan Filipović  koji je ujedno bio moderator okruglog stola.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio gradonačelnik, a u nastavku svoje prezentacije održali su Fran Poštenjak, Branko Pavlović, Goran Ranogajec i Vitomir Tafra.

Gradonačelnik je ovom prigodom predstavio Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića.  Grad Gospić nositelj je ovog  projekta (uz Grad Otočac i Općinu Plitvička jezera koji sudjeluju u projektu) a za njegovu provedbu odobrena su mu  financijska sredstva u maksimalnom iznosu od 75.091.365,14 kn. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi  98. 233. 814,40 kn (s PDV-om) .  S ponosom je  istaknuo kako je ovo jedan od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću u posljednjih nekoliko desetljeća. „Ovaj projekt rezultat je dugotrajnog i vrijednog rada koji je započeo u srpnju 2017. god., a obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička  Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije.  Drugim riječima, svako naše selo i zaselak imati će pristup mreži i to velike brzine.“- rekao je  gradonačelnik Karlo Starčević.

S obzirom da će implementacija projekta trajati do kraja 2023. godine Grad Gospić će kroz navedeno razdoblje raditi na čitavom nizu aktivnosti kojima će doprinijeti razvoju i primjeni suvremenih tehnologija s ciljem povećanja privlačnosti Grada Gospića kao poželjne investicijske sredine te  na  implementaciji europskih praksi u digitalizaciji lokalne uprave. Upravo s tom namjerom organizirao se i ovaj Okrugli stol na samu obljetnicu rođenja Nikole Tesle – rođenog u malom Smiljanu  nedaleko Gospić, a čije su velike ideje pretočene u djela trajno promijenile put razvoja čitavog čovječanstva. Zaključak ovog okruglog stola upravo je da će se realizacijom projekta širokopojasnog interneta Gospiću otvoriti vrata za korištenje naprednih tehnologija poput moderne senzorike, PLC tehnologija i modernih upravljačkih softverskih programa.

Podijelite sadržaj na društvenim mrežama!

Ostale novosti

Pročitajte ostale novosti i zanimljivosti udruge Poduzetni