IMAMO POBJEDNIKE POSLOVNOG IZAZOVA ZAPADNOG BALKANA!

Natjecanje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u poduzetničkim vještinama

17. – 19. travnja 2016. godine, Zagreb

„Poslovni izazov zapadnog Balkana” natjecanje je koje već četvrtu godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda, Sarajeva i Podgorice, ove je godine grad domaćin bio Zagreb, a sudjelovalo je 80 učenika iz 55 srednjih škola koje se nalaze u 46 općina u regiji zapadnog Balkana.

U nedelju, 17. travnja, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobnog upoznavanja, učenicima je otkriven „izazov”, odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će virtualnog mobilnog operatera učiniti konkurentnim na tržištu zapadnog Balkana.

U ponedeljak su timovi razvijali svoje poslovne ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu, kao i savjete koje su im davali volonteri – studenti koji su proteklih godina sudjelovali na ovom natjecanju.

Trećeg dana natjecanja pred članovima žirija i publikom 20 timova predstavilo je svoje poslovne planove, a pobjedu je odnio tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku privjeska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regiji omogućio razne pogodnosti; od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija. Pobjednički tim činili su:

  • Dea Skenderović – Gimnazija „Panto Mališić”, Berane, Crna Gora
  • Melisa Selak – Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović”, Goražde, Bosna i Hercegovina
  • David Batelja – Prirodoslovna škola Karlovac, Hrvatska
  • Višnja Jovanović – Prva gimnazija, Beograd, Srbija

Cilj je ovog natjecanja motivacija učenika da razmišljaju proaktivno, budu poduzetni te da svoje ideje provedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i vještina timskog rada imaju priliku unaprijediti i svoj poduzetnički duh, ali i dobiti uvid u situaciju koja će im se dogoditi prilikom prvog zaposlenja, a to je da će morati raditi u timu s nepoznatim ljudima. Također, natjecanje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriju zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Natjecanje je realizirala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz financijsku podršku Balkanskog fonda za demokraciju. Važnu podršku pružile su i partnerske organizacije iz regije i to: Socio-ekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa iz Hrvatske, kao i Obrazovna grupa Zrinski te Hrvatska obrtnička komora.

„Dostignuća mladih u Srbiji“ jedna je od nacionalnih organizacija u okviru najveće svjetske mreže programa poduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, nastale 1919. godine u SAD-u, a danas sačinjene od 121 članice sa svih kontinenata. Misija je organizacije priprema i inspiriranje učenika osnovnih i srednjih škola za život i rad u suvremenom svijetu implementacijom obrazovnih programa iz područja poduzetništva, poslovanja i financijske pismenosti.

Za sve dodatne informacije:
Marija Miličković, Dostignuća mladih u Srbiji/Junior Achievement Serbia
marija.milickovic@ja-serbia.org, mob: +381 64 1426 046

Podijelite sadržaj na društvenim mrežama!

Ostale novosti

Pročitajte ostale novosti i zanimljivosti udruge Poduzetni