PROJEKT: MEĐUPREDMETNI SADRŽAJI PODUZETNIŠTVA KAO POTICAJ NOVOM KURIKULUMU U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Udruga Inicijativa je, u suradnji s partnerskom institucijom Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski, u siječnju 2015. godine započela provedbu projekta pod nazivom „Međupredmetni sadržaji poduzetništva kao poticaj novom kurikulumu u osnovnim školama“.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Udruga Inicijativa je koordinator projekta, a osim Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski na projektu kao partneri sudjeluju:

• Osnovna škola Prečko
  • Osnovna škola 22. lipnja, Sisak
  • Osnovna škola Luke Perkovića, Brinje
  • Udruga Gačanka, Otočac

Projekt je svojevrstan nastavak projekta pod nazivom “Izvrsnošću do poduzetništva – uvođenje poduzetništva kao međupredmetne teme u osnovne škole“, koji je Udruga Inicijativa u suradnji s projektnim partnerima provela u 2014. godini. Glavni cilj projekta „Međupredmetni sadržaji poduzetništva kao poticaj novom kurikulumu u osnovnim školama“ je senzibilizacija društva za razvoj poduzetništva putem stvaranja međupredmetnih sadržaja poduzetništva u osnovnim školama. Kroz niz projektnih aktivnosti koje će uključivati između ostalog i radionice za nastavnike i učenike o poduzetništvu u partnerskim osnovnim školama, projekt će rezultirati kreiranjem poduzetničkih kompetencija među učenicima kroz međupredmetne sadržaje, popularizacijom odgoja i obrazovanja za poduzetništvo putem medija, lokalne zajednice, roditelja i ostalih sudionika te podizanjem svijesti o važnosti samozapošljavanja kod učenika. Konačni cilj projekta je stvaranje poduzetničkog okružja i poduzetničkog društva što će se manifestirati kroz jačanje nacionalne gospodarske konkurentnosti.

U srijedu, 04.03.2015. godine održana je edukativna radionica za nastavnike OŠ Prečko. Edukaciju je održao gospodin Vitomir Tafra, stručni predavač Udruge Inicijativa. Cilj radionice je višediomenzionalna edukacija nastavnika o korištenju poduzetničke terminologije i metoda podučavanja.

U nastavku projekta biti će održane edukativne radionice za nastavnike i učenike OŠ Brinje i OŠ Sisak pod vodstvom voditelja projekta gospodina Zdravka Tkaleca i gospodina Vitomira Tafre te stručnih suradnika iz OŠ Prečko.

Glavni rezultati projekta biti će objavljivanje priručnika i izrada promotivnog filma pod nazivom „Međupredmetni sadržaji u poduzetništvu za osnove škole“ te senzibilizacija nastavnika osnovnih škola o nužnosti implementacije poduzetničkih sadržaja u vlastite predmete i nastavu općenito kroskurikularnim pristupom.